Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η ιστορία της δραχμής

 Τώρα τελευταία όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για την επιστροφή της χώρας μας στο νόμισμα της δραχμής. Επιπλέον, μια που η θεατρική μας παράσταση στη λήξη της σχολικής χρονιάς θα έχει θέμα τη δραχμή, διαβάστε και ενημερωθείτε για την ιστορία της δραχμής.
Η δραχμή γεννήθηκε με το διάταγμα του Φεβρουαρίου του 1833 που φέρει την υπογραφή του οικονομικού γραμματέα της Επικράτειας Α.Μαυροκορδάτου, σε αντικατάσταση του Φοίνικα, και υπήρξε πολύχρονη: έζησε 169 χρόνια! Και γνώρισε, μέσα από την ιστορική πορεία της χώρας, καλές αλλά και δύσκολες εποχές




Είναι ασημένια και έχει το πρόσωπο του βασιλιά Όθωνα  μπροστά και  το οικόσημα από πίσω. Το βάρος της είναι 4,447και η διάμετρος 2,3cm. Το 1851 το πορτρέτο του βασιλιά αλλάζει στο φόντο , αλλά τίποτα από πίσω. Το βάρος παραμένει το ίδιο αλλά η διάμετρος είναι τώρα 2,1cm,άρα είναι παχύτερη. Το πρόσωπο του βασιλιά είναι πιο ηλικιωμένο.
Το 1868  έχουμε την καινούργια δραχμή που ζυγίζει 5g και η διάμετρος ξαναγίνεται 2,3cm. Ο σχεδιασμός δεν είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο. Το καινούργιο πορτρέτο του βασιλιά στο φόντο και το οικόσημα από πίσω. Το 1910 αλλάζει ο σχεδιασμός της δραχμής αλλά δεν αλλάζει το βάρος και το μέγεθος . Το  πορτρέτο το του βασιλιά αλλάζει στο φόντο και γίνεται ξανά το παλιό . Το πίσω μέρος δείχνει  την θεά Θέτιδα πάνω σε ένα άλογο κουβαλώντας τα άρματα του Αχιλλέα στην Τροία .
Το 1913 τα νομίσματα  της Κρήτης κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η δραχμή δείχνει τον πρίγκιπα Γεώργιο στο φόντο κι από πίσω το οικόσημα αλλά με τους δύο Ηρακλήδες . Το μέγεθος και το βάρος παραμένουν το ίδιο. Η νέα δραχμή εμφανίζεται το 1926 . Δεν είναι ασημένια πια αλλά από νικέλιο. Ζυγίζει 5g και το μέγεθος είναι  2,3 cm   ξανά  αλλά ο σχεδιασμός είναι εντελώς διαφορετικός. Δείχνει την θεά Αθηνά στο φόντο και την αξία  του νομίσματος από πίσω.  Η καινούργια δραχμή έρχεται μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο το 1954. Είναι από νικέλιο και το μέγεθος της είναι 2,1cm και ζυγίζει 4g. Μπροστά έχει το πορτρέτο το βασιλιά Παύλου και από πίσω το οικόσημα .
Το 1966  ο βασιλιάς Κων/νος  εμφανίζεται στο φόντο της δραχμής  η πίσω μεριά δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου .  Το 1971  ο σχεδιασμός αλλάζει, στο πίσω μέρος  διακρίνεται ο φοίνικας με τον στρατιώτη.  Το 1973 η δραχμή φτιάχτηκε από χαλκό. Δεν υπάρχει βασιλιάς  μπροστά αντίθετα δείχνει την βελανιδιά σαν τα αρχαία αθηναϊκά νομίσματα και από πίσω τον φοίνικα.
Το 1976 η δραχμή αλλάζει αλλά μόνο στον σχεδιασμό . Δείχνει τον  Κων/νο Κανάρη στο φόντο και ένα ελληνικό πλοίο του 19ου αιώνα από πίσω. Η δραχμή αλλάζει για τελευταία φορά  το 1988 . Το μέγεθος της είναι 1,7cm και ζυγίζει 2,5 g . Στο φόντο δείχνει την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα  και ένα πλοίο του 19ου αιώνα από πίσω.
Από την 1.1.2001 το ευρώ αποτελεί και για την χώρα μας το εθνικό της νόμισμα. Ειδικότερα από την 1.1.2002 και για δύο μήνες (μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου του 2002), το ευρώ θα κυκλοφορεί παράλληλα με την δραχμή (και τα υπόλοιπα εθνικά νομίσματα των χωρών της ευρωζώνης). Από την 1 Μαρτίου του 2002 όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μόνον σε ευρώ ενώ η δραχμή σταματάει οριστικά να κυκλοφορεί ως νόμισμα χρήμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...