Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Το πέταγμα του χαρταετού

Σύμφωνα με την παράδοση, η Καθαρά Δευτέρα εσημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών που αρχίζει με νηστεία. Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Όμως αποτελεί  και μια ευκαιρία να βρεθούμε με φίλους και συγγενείς και να γιορτάσουμε απολαμβάνοντας τη φύση. Την ημέρα αυτή, η εξοχή γεμίζει φωνές και ο ουρανός χρώματα, από τους χαρταετούς που δίνουν τη δική τους χαρούμενη νότα στην ημέρα.
Πολλοί θα έχετε ήδη ξεκινήσει να κάνετε σχέδια για το πώς θα περάσετε αυτή τη μέρα μαζί με την οικογένεια και φίλους. Αν μάλιστα είναι και ο καιρός αίθριος σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η Καθαρά Δευτέρα θα σηματοδοτήσει την πρώτη ανέμελη ημέρα της άνοιξης.
Ο χαρταετός –τουλάχιστον παλιότερα- κατασκευαζόταν από τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγκο και εφημερίδες ή περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες. Σήμερα, άλλοι προτιμούν να αγοράζουν έτοιμο τον χαρταετό τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που επιλέγουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη χειροτεχνία και προτιμούν να τον φτιάχνουν μόνοι τους.

Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:
  • τα ζύγια της καλούμπας
  • τα ζύγια της ουράς
  • το μέγεθος της ουράς
Πέταγμα
 Στο πέταγμα του χαρταετού, χρειάζεται είτε να πάρετε φόρα (αφού τον έχετε ακουμπήσει κάτω) ή να τον σηκώσετε απότομα από το έδαφος. Όλες αυτές οι τεχνικές είναι αποδοτικές. Μπορείτε όμως να κάνετε το παιδί σας βοηθό στο πέταγμα, βάζοντάς το να κρατήσει πάνω από το κεφάλι του τον χαρταετό. Με το που πετάξει ο χαρταετός, αφήστε σχοινί για να φτάσει ψηλά και στη συνέχεια φροντίστε να κρατάτε το σχοινί άνετο στα χέρια σας. Αφήστε κι άλλο σχοινί αν θέλετε να πάει πιο ψηλά. Αν δείτε πως είναι χαλαρό στα χέρια σας, τραβήξτε το λίγο γιατί προφανώς χρειάζεται περισσότερο άνεμο.

Τοποθεσία
Φροντίστε να εντοπίσετε μία τοποθεσία όπου δεν θα υπάρχουν κτήρια, δέντρα, κολώνες, ηλεκτροφόρα καλώδια και δρόμοι. Εάν μένετε στην πόλη η  ιδανική λύση είναι να ταξιδέψετε εκτός πόλης σε κάποιο βουνό χωρίς δέντρα ή σε μία παραλία.


Σχοινί
Αγοράστε αρκετή «καλούμπα» εάν θέλετε ο αετός σας να φτάσει αρκετά ψηλά.

Καλή επιτυχία στο πέταγμα του χαρταετού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...