Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Το έθιμο για τις Μπούλες

       Συνήθως οι μέρες της αποκριάς είναι διαφορετικές από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου γιατί κυριαρχεί το κέφι η χαρά και ο χορός.Το κυριότερο όμως είναι ότι  οι άνθρωποι μασκαρεύονται. 
       Στη Νάουσα, η Αποκριά χαρακτηρίζεται  από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων ,τα σατιρικά καρναβάλια. Ιδιαίτερο και βασικότερο όμως στοιχείο είναι το έθιμο "Μπούλες". Οι Μπούλες  είναι ένα πολύ παλιό έθιμο.Η  μεγαλύτερη ακμή του είναι από τον 19ο  και τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
       Οι Μπούλες θυμίζουν πολύ τους  τσολιάδες του 1821. Φοράνε φουστανέλα, τσαρούχια, κρατούσανε σπαθιά, είχαν μαντίλια στο κεφάλι, το στήθος τους ήταν στολισμένο με φλουριά. Το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η άσπρη μάσκα που φορούσαν στο κεφάλι με το ζωγραφισμένο μουστάκι και τα κόκκινα μάγουλα.
       Οι Μπούλες κάνουν παρέλαση στους δρόμους και σε κάποια στιγμή σηκώνουν ψηλά τα σπαθιά τους για να κάνουν αναπαράσταση ότι πολεμάνε όπως τους τσολιάδες του 1821. Πολύ εντυπωσιακός είναι ο χαιρετισμός τους. Σου δίνουν το χέρι και χοροπηδάνε. 
       Σε αντίθεση με την "αταξία" που επικρατεί τις μέρες της αποκριάς, το έθιμο της   τους Νάουσας χαρακτηρίσει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετική αισθητική εμφάνιση των συμμετεχόντων. Ο χορός το τραγούδι το μασκάρεμα, το ντύσιμο ,η χαρά τα τραγούδια, η συγκεκριμένη διαδρομή είναι κανόνες που ακολουθούμε από παλιά ως σήμερα.
       Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της αποκριάς και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα. Πολλά μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια και γλεντούν όλοι μαζί με παραδοσιακή μουσική. Στην πλατεία των Αλωνίων οι άνθρωποι τρων, πίνουν και στη συνέχεια συναντιούνται στην περιοχή του Σπηλαίου για να γλεντήσουν  και να πιουν  άφθονο κρασί.







    















  

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο, Ελενίτσα! Τώρα μάλιστα, μας ενημέρωσες για την εξόρμησή σου στη Νάουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...