Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Καλή Σαρακοστή


Μεγάλη Σαρακοστή είναι η περίοδος νηστείας που προηγείται του Πάσχα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και κρατάει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Διαρκεί 7 εβδομάδες 

Η Κυρά- Σαρακοστή είναι ένα έθιμο από τα παλαιότερα ελληνικά που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Είναι ουσιαστικά ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής. Την φτιάχνουμε την Καθαρά Δευτέρα. Επειδή παλιά οι άνθρωποι δεν είχαν ημερολόγια, ζωγράφιζαν τη Σαρακοστή. Απεικόνιζε μία γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα , λόγω νηστείας, και με επτά πόδια , ένα για κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.
Κρεμούσαν τη Σαρακοστή στον τοίχο και κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας έμειναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι, το δίπλωναν και το έκρυβαν σε ένα  ξερό σύκο. Αυτό το σύκο το ανακάτευαν με άλλα και τα μοίραζαν στην οικογένεια. Το σύκο έφερνε γούρι σ’ αυτόν που το έβρισκε.


Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, την κυρα-Σαρακοστή την έφτιαχναν από ζυμάρι με απλά υλικά.

                                               Την Κυρά Σαρακοστή                                                 
                                               που ‘ναι έθιμο παλιό                                                 
                                               οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν                                                 
                                               με αλεύρι και νερό.

                                               Για στολίδι της φορούσαν                                             
                                               στο κεφάλι έναν σταυρό                                                  
                                               μα το στόμα της ξεχνούσαν                                             
                                               γιατί νήστευε καιρό.

                                                Και τις μέρες της μετρούσαν                                                   
                                                με τα πόδια της τα επτά.                                                   
                                                Κόβαν ένα την βδομάδα                                                   
                                                μέχρι ‘νάρθει η Πασχαλιά.

Συνταγή 

Υλικά

Μισό κιλό αλεύρι
Μισό φλιτζάνι νερό
Μια κουταλιά της σούπας αλάτι (ή και λίγο παραπάνω)

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό με προσοχή, ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Ζυμώνουμε  μέχρι να γίνει η ζύμη λεία, μαλακή και να πλάθεται εύκολα. Απλώνουμε το ζυμάρι καισχηματίζουμε την κυρά Σαρακοστή. 
Στη συνέχεια, χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια. Ανοίγουμε μια τρύπα στο κεφάλι, για να μπορούμε να την κρεμάσουμε, αφού την ψήσουμε.  Ψήνουμε σε προθερμανσμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. 

Η κυρά Σαρακοστή στο φωτόδεντρο

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/11562

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...