Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Αγώνες επιχειρηματολογίας για τον μύθο της Αθηνάς

Στην ενότητα της Γλώσσας  "Η ελιά" κάναμε ένα ταξίδι στην αρχαία Αθήνα να παρακολουθήσουμε τον διαγωνισμό του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς.


Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και ξεκινήσαμε τον  αγώνα επιχειρηματολογίας για να δώσουμε το όνομα στην πόλη. Για την καλύτερη διεξαγωγή του διαγωνισμού ορίσαμε και δύο συντονιστές της συζήτησης, τη Βασιλική και τον Γιώργο.

Οργανώσαμε την τάξη κατάλληλα, φορέσαμε χιτώνες και....το Συμβούλιο των Θεών αρχίζει.






Επιχειρήματα υπέρ της θεάς Αθηνάς

Με το δώρο της θεάς Αθηνάς θα έχουμε λάδι να μαγειρεύουμε, τον κότινο να στεφανώνουμε τους ολυμπιονίκες και θα απολαμβάνουμε μια φωτισμένη νύχτα. Δεν βαρεθήκατε να τρώτε αλάδωτα φαγητά και να ζείτε στο σκοτάδι; Η θεά Αθηνά μας προσφέρει πολύ περισσότερα  από το νερό του Ποσειδώνα.

Προστάτιδα της πόλης πρέπει να γίνει η θεά Αθηνά γιατί μας προσφέρει ειρηνικά μέσα για να ζήσουμε και να χαρούμε τη ζωή.

Οι καταρράχτες δεν είναι τόσο σημαντικοί  για την πόλη μας σε αντίθεση με την ελιά και τους καρπούς της.

Προστάτιδα της πόλης πρέπει να γίνει η θεά Αθηνά γιατί είναι κόρη του Δία,  θεά της σοφίας. και  σα γυναίκα πιο υπομονετική μαζί μας. Καλό θα είνα να έχουμε την εύνοιά της.


Επιχειρήματα υπέρ του θεού Ποσειδώνα

Το δώρο του θεού Ποσειδώνα είναι πολυτιμότερο. Φανταστείτε τόσους καταρράχτες στο άνυδρο τοπίο της πόλης μας. Και με τόσους ορυζώνες γύρω μας ποτέ δεν θα μέναμε νηστικοί.

Ως θεός της θάλασσας θα έφερνε τη θάλασσα δίπλα μας και η πόλη μας θα γινόταν ένα σπουδαίο λιμάνι. Φανταστείτε τα οικονομικά οφέλη από το εμπόριο.

Ο Ποσειδώνας θα είναι ο καλύτερος προστάτης για την πόλη μας γιατί:

Θα έχουμε άφθονο νερό για μας και τα ζώα μας. Όλοι ξέρετε πως χωρίς νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Τα χωράφια μας πάντα θα καρπίζουν και δεν θα στερηθούμε ούτε και το φαγητό.

Θα γίνουμε καλοί ναυτικοί και θα έχουμε σπουδαίο εμπόριο και πολλά χρήματα.

Ο στόλος μας θα είναι ανίκητος όποιος και να είναι ο εχθρός μας γιατί ο Ποσειδώνας δε θα το επιτρέψει να ηττηθούμε.


Μετά και τις δευτερολογίες οι θεοί-οι κριτές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα επιχειρήματα της κάθε ομάδας και να ψηφίσουν. Υπερίσχυσαν τα επιχειρήματα της δεύτερης ομάδας και .... η πόλη άλλαξε όνομα, και το όνομα αυτής Ποσειδωνία.
Στο σημείο αυτό είχαμε μια απρόβλεπτη έκπληξη.
Τελειώνοντας η επιχειρηματολογία, οι δυο συντονιστές ζήτησαν από τους κριτές να ξανασκεφτούν μήπως θα ήταν καλύτερα να επιλέξουν να έχει η πόλη τους την προστασία και των δυο θεών. Τότε θα είχαν και το δώρο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.
Η συζήτηση τώρα διεξαγόταν σε νέο πλαίσιο.
 Όσοι υποστήριξαν τα επιχειρήματα της πρώτης ομάδας, αφού έχασαν θεώρησαν ότι αυτή η πρόταση τους διευκόλυνε και την επικρότησαν.
 Όσοι υποστήριξαν τα επιχειρήματα της δεύτερης ομάδας για το καλό της πόλης δέχτηκαν να υιοθετήσουν κι αυτοί την πρόταση με την προϋπόθεση το όνομα της πόλης να έχει πρώτο συνθετικό το όνομα του Ποσειδώνα.
Πρότειναν διάφορες ονομασίες με συνθετικά τα ονόματα των θεών, τα ονόματα των δώρων, των συμβόλων των θεών και των ιδιοτήτων των θεών.
Τέλος όλοι μαζί οι κριτές και τα μέλη των ομάδων συμφώνησαν στο όνομα...Θαλασσοφία.

Και ναι έγινε...
Η Αθήνα άλλαξε όνομα, η πόλη είχε την προστασία και των δύο θεών και οι θεοί και όλοι οι κάτοικοι της πόλης ήταν ικανοποιημένοι με την εξέλιξη του διαγωνισμού.

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο στους ρήτορες και στα ευρηματικά επιχειρήματά τους! Με τέτοια εξάσκηση σίγουρα όταν φτάσετε στο Λύκειο θα διεκδικήσετε βραβείο στους αγώνες επιχειρηματολογίας των Λυκείων.Συγχαρητήρια και στην κα Χριστίνα που καλλιεργεί την κριτική σκέψη στα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...